söndag 26 april 2009

Stockholm

16 April

Åkte tåg till Stockholm på morgonen, anlände till Stockholm vid 10:30 och träffa Peter Kjaerboe.


Vi börja ta en fika och prata om solenergi, jag träffade även två forskare. En som forskar på borrhål och värmeledning förmågan i dessa. Detta gick i korthet ut på att man körde ner värme i borrhålet under två dygn och såg vad som händer med temperaturen.


Den andra utvecklar sätt att återvinna energin från kyl/frysdiskar i större butiker, vilket är mycket smart eftersom man normalt bara dumpar värmen från kylmaskinerna rak ut i luften.

Anledningen till att de är för större matbutiker är att kostnaderna bli höga för småbutiker i förhållande investeringen pga att styrningar och anläggningen blir mer eller mindre skräddarsydd för varje anläggning.


Efter fikat gick vi ut och kollade i labbet på KTH, där Peter visade två av sina uppfinningar, dels glastakpannan som jag kommer att skriva mer om senare och en anordning för att syresätta Östersjönsbotten. En smart lösning, en stor låda som ligger och flyter på vattnet och har ca 1,5meter kant från vattenytan, sedan trycks vattnet ner till havsbotten genom slagar.


Resten av eftermiddagen pratade vi solvärme och olika systemlösningar bland annat diskutera vi olika sätt att förhindra överhettning i solfångarna. Vi prata även om lite olika sätt att återvinna energi från kyl/fryskåp för pensionat, den smartaste idéen nog att förvärma tappvarmvattnet innan de går in i slutvärmningen.


17 April

Möte upp Peter på Centralen och vi åkte vidare ut mot Tullinge till Soltech som marknadsför Peters solfångare idé med takpannor av glas. Första gången jag hörde talas om den idéen var jag septisk eftersom de blir så pass stor yta och att man får för mycket avsättning av energin. Jag har delvis tänkt om och då vid nybyggnationer så skulle man kunna bygga hus som klarar ca 50% av solårstäckninggraden med ca 10m3 acktank utan säsongslager.

Skulle man använda denna teknik skulle man få en lägre systemkostand än med traditionella solfångare.

Soltech fick jag se hur solpanntaket var tänkt, de visade de sig att den var mycket smartare än jag först hade fått uppfattning om. Uppbyggnaden var enkel, förenklat ett vanligt tak med en luftspalt under takpappen.

Soltech har även en ”solvägg” som är gjord i glas och bygger på samma idé som soltaket. Det som är unikt och patentskyddat är att den går med självdrag utan att man får en kylande effekt cirkulation under nätterna.

Under förmiddagen anslöt Hans och 2 st till från Varma rum i Siljansnäs, efter lunch åkte vi ut och tittade på en tak som var byggt.

Efter att spanat in soltaket åkte vi till Fortum där vi fick en guidning på deras anläggning bla deras fjärrkylaanläggning.

Sedan blev det dags för dagen stora det nya fjärrkyla lagret, ett 67 000 m3 stort bergrum som dom ska lagra kyla ifrån nattensproduktion till dagtid då fjärrkylan efterfrågas mest. Man kan lugnt konstatera att de anläggningar man är med och bygger under praktiken är väldigt små.

Där var de rör minst 500 mm rör som användes upphängningar som skulle klara ett par ton och logistik som måste funka till max för att inte få förseningar och alla måste göra rätt eftersom en sak kan göra att andra delar av projektet stannar av.


Inga kommentarer: