fredag 22 maj 2009

7maj, 12 maj-14

Version:1.0 StartHTML:0000000168 EndHTML:0000005400 StartFragment:0000000468 EndFragment:0000005383

7 maj

Torsång, byte av växelventil i en vatten-vätsavärmepump ett fel som har visat sig vara vanligt, växelventilen hackar upp sig och ett tjuvflöde uppkommer som gör att dödvatten från varmvattenberedaren smiter ut på radiatorkretsen. Detta är inte något problem så länge det finns värmebehov men nu när sommaren naklas och värmebehovet avtar märks det genom att radiatorerna är varma.


Man kan som serviceman misstänka det om man kollar på andel varmvatten tillverkning och värmetillverkning, varmvatten ska ligga på ca 20% av produktionstiden i en normal familj.


Vidare till nästa ställe där det blev byte av givare som hade gett upp, den visade på 154 grader på utgående köldbärare från värmepumpen, lite högt.


Det som kan ha hänt är att det har varit för dålig isolering runt givaren så kondens har bildas som sedan har genom kapilärkrafterna sugits in i givaren.


Sedan vidare till Bagarstugan där vi satte in en IVT Nordic luft-luftvärmepump. Första av det märket jag installerade men inte påstå att det var någon större skillnad mot Toshiba vilket de inte är om man kollar på Coopvärderna.


På väg hem åkte vi till en av firmas samarbetspartner i Vika. Där vi kolla på en anläggning som larmade (oplanerat). Efter lite påfyllning av LUFT. För att öka luftmängden i expansionskärlet (övertrycket i kretsen).

Samt att de var luft i värmebärarkretsen, så vi leta avluftning och då får jag syn på säkerhetsventilen (!!!) och blir aningens förvånad, den är pluggad. På peka det för Hans och han blev förvånad också och sa till kollegan att den där måste bytas direkt. Vi lätta på trycket så inte anläggningen skulle gå i luften direkt.


Eftersom Hans sa till att säkerhetsventilen skulle bytas direkt så lämnade vi stället och åkte vidare hemåt. Veckan där på hade pannan spruckigt. Ett rent under att de inte hänt tidigare.




12 Maj


I väntan på att vi skulle åka på ett par serive jobb fick jag ett riktigt praktikuppdrag, ta bort mässing från gamla kopparledingar. De var rätt skönt var fint väder ut så jag klaga inte.


Väl i väg på uppdrag ett blev de byta av en cirkulationpump som kort sagt hade blivit utsliten.


Sedan till yttligare ett byte av motor i innerdel på en luft-luftvärmepump. Där misslyckades vi tyvärr när verktyget gick sönder för att skruven satt för hårt. Så vi fick krypa till korset och ta de imorn när vi skaffat bättre verktyg.


På eftermiddagen blev det resa till Svärdsjö och Trollnäs för att ge förslag på lösningar till deras höga energikostnader.


Problemet var att kunna ställa värmepumpen och varmvattenberedarna någonstans. Det var nära på att vi gav upp när vi av en händelse kolla i korridoren utanför det befintliga och gick runt och hamna bakom pannrummet. Där vi hittade ett perfekt utrymme som inte användes så frekvent vilket innebar att det blev en tänkbar lösning. Idag är det förslag nr 1.


13 Maj


Blev hämtad och åkte på service för att hjälpa ett äldre par att få igång sin inomhus pool som värms med värmepumpen. Det som var fel var att shunten stog åt fel håll. 


på väg till Rättvik bytte vi en till växelventil till en bergvärmepump. 

Efter fika blev de mer rensning av kopparrör.


På eftermiddagen blev det service jobb.


lufta ur en kölbärarkrets, vidare till nästa en allmän koll, där vi hitta en sprucken mutter detta kan inträffa om man inte har isolerat tillräckligt så har det bildats kondens som har trängt in i mutten som sedan har frysigt när värmepumpen har startat. eftersom vi inte hann klart fortsatte vi på morgonen där på och slutförde och även bytte växelventilen som börja bli dålig. Resten av dan var jag på solprojekt 1 och försökte få igång mät utrustning, det visade grymt konstiga värden Prata med supporten och fick lika igen, så skulle skicka in den. men innan så testa vi den på friman och då upptäckte vi att man kunde trycka in ledningarna lite extra så att de inte glappa, då fungera det. 



Inga kommentarer: